معرفی واحد
بدون تردید آینده هر کشوری به شرط تداوم تلاشها و شکوفاتر کردن استعدادهای جوانان مبتکر و خلاق تضمین می شود. به همین دلیل در بسیاری از نظام های آموزشی کشورهای پیشرفته جایگاه و برنامه های خاصی برای شناسایی و کمک به شکوفایی این استعدادها در نظر گرفته شده است. بدیهی است افرادی که دارای توان و استعداد بیشتری هستند، باید مورد توجه قرار گیرند و از نیروهای خلاق و سازنده آنان بهره برداری مناسب تر و شایسته تری صورت گیرد.
یکی از چالش های فراروی چنین حرکتی، فراهم آوردن موقعیت هایی است که این استعدادها مجال رویش یابند و از این رو یکی از راهبردهای جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر شناسایی و تربیت استعدادهای جوانان این مرز و بوم بوده است.
در سند چشم انداز توسعه کشور، آموزش عالی به عنوان یکی از نهادهای اصلی تربیت نیروهای خلاق و مبتکر در کشور مورد توجه خاص و ویژه میباشد. شورای عالی انقلاب فرهنگی در سیصد و هشتاد و هفتمین جلسه خود مورخ 1375/09/06 با هدف شکوفاسازی استعدادهای درخشان در آموزش عالی، شورایی با عنوان «شورای هدایت استعدادهای درخشان در آموزش عالی» را تشکیل داد.
عمده اهداف این شورا عبارت بودند از:
ـ تعیین سیاستها و راهنمایی های عملیاتی به منظور شکوفاسازی استعدادهای درخشان در آموزش عالی
ـ تصویب طرحها، آیین نامه ها و برنامه های آموزشی خاص استعدادهای درخشان
ـ تعیین ضوابط و معیارهای انتخاب دانشگاهها و مراکز اجرایی
ـ صدور مجوز اجرای برنامه های خاص استعدادهای درخشان به دانشگاهها و مراکز واجد شرایط
ـ نظارت بر نحوه اجرای برنامه های مصوب و ارزیابی اثربخشی اجرای برنامه ها و
پس از تصویب کلیات طرح شکوفاسازی و جذب استعدادهای درخشان توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی، آیین نامه ی طرح تشکیل دفتر استعدادهای درخشان در دانشگاه ها شکل گرفت و این دفاتر درحوزه معاونت آموزشی دانشگاه های مختلف تأسیس شد.
دانشگاه رازی نیز از اوایل سال تحصیلی 79 دفتراستعداد درخشان را در حوزه معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه راه اندازی نمود که هدف اصلی از تشکیل این دفتر، جذب، شناسایی، حمایت و هدایت دانشجویان استعدادهای درخشان و اعتلای سطح علمی آنان است.
شرح وظایف دفتر استعدادهای درخشان
1- شناسایی کلیه دانشجویانی که مشمول استفاده از آیین نامه و دستورالعملهای مربوط به استعدادهای درخشان دانشگاه می باشند.(دانشجویانی که ثبت اختراع دارند یا طرح پژوهشی و000)
2- بررسی و معرفی دانشجویان ده درصد برتر و اعلام برگزیدگان مشمول ماده 2 آئین نامه شماره 3536/21 مورخ 31/6/86 (پذیرش بدون آزمون) هر ورودی به تفکیک رشته وگرایش به سازمان سنجش آموزش کشور (برای مقطع کارشناسی ارشد و دکتری)
3- بررسی و گزینش وضعیت متقاضیان ده درصد دوم (پذیرش از دانشگاه های دیگر) مطابق آئین نامه شماره 3536/21 و اعلام به دانشکده های دانشگاه رازی به منظور ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد .)
4- متقاضیان دوره دکتری که حائز شرایط باشندوفرم تقاضای پذیرش را تکمیل نموده و نسبت به تحویل مدارک به دفتر استعدادهای درخشان اقدام نموده باشند ، این دفتر پس از بررسی مدارک وسوابق متقاضی و اطمینان از داشتن شرایط آنها، اقدام به معرفی نفرات برگزیده به دانشکده های مربوطه نموده و پس از گذراندن سلسله مراتب لازم در دانشکده و موفقیت در مصاحبه واعلام نظر دانشکده، بررسی نهایی شده ودر صورت تایید، جهت ثبت نام موقت به اداره کل تحصیلات تکمیلی دانشگاه معرفی شده و کلیه مدارک ومستندات مربوطه جهت اظهار نظر قطعی به سازمان سنجش ارسال میگردد.
5- انتشار هرگونه خبر یا آگهی پذیرش دانشجو در دانشگاه های دیگر از طریق سایت دانشگاه رازی و اطلاع رسانی به دانشکده های مربوطه از طریق نامه نگاری.
6-نظارت و پیگیری در اجرای بخشنامه ها و آیین نامه ها و چگونگی تخصیص هزینه اعتبارات مربوطه
7- ایجاد بستر مناسب علمی و فرهنگی و رفاهی در جهت ارتقای سطح علمی دانشجویان
8-ارائه خدمات مشاوره ای و تقدیر از دانشجویان مبتکر و مخترع
9- برگزاری همه ساله مراسم تقدیر از دانشجویان و دانش آموختگان برتر دانشگاه ونظارت همه جانبه و هماهنگی با سایرقسمتهای مورد نیاز به همکاری دانشگاه وهدایت کلیه امور مربوط به انجام هرچه بهتر مراسم.
10- ایجاد هماهنگی با معاونت پژوهشی دانشگاه به منظور حمایت از اجرای پژوهشهای علمی دانشجویان ممتاز
11- معرفی دانشجویان برتر به بنیاد ملی نخبگان استان به منظور بهره مندی این عزیزان ازتسهیلات بنیاد
12- معرفی دانشجویان برتر حائز شرایط برای شرکت در المپیادها ی علمی و حمایت و پشتیبانی از دانشجویان معرفی شده برحسب نیاز برای شرکت در المپیاد ازقبیل برگزاری کلاسهای آمادگی برای شرکت در المپیاد
13- سایر امور مربوط به هدایت و حمایت از استعدادهای درخشان
14- بررسی نیاز دانشکده ها برای ایجاد رشته های جدید در دانشگاه رازی و بررسی داشتن شرایط مربوط به راه اندازی رشته ها ی هر دانشکده و ارسال مدارک مربوطه به دفتر گسترش وبرنامه ریزی آموزش عالی تهران و پیگیری امور مربوطه تا حصول نتیجه نهایی.
15- بررسی نیاز دانشگاه جهت ایجاد دانشکده های جدید با توجه به توان و تخصص نیروهای علمی دانشگاه و پیگری امور مربوطه از طریق دفتر گسترش حتی رفتن به تهران و پیگیری امور
16- ایجاد تآمل و ارتباط بین دفتر استعدادهای درخشان دانشگاه رازی با بنیاد نخبگان استان و برگزاری جلسات و تبادل نظر با این بنیاد
17- فراهم آوردن امکانات ارتباط بین استعدادهای درخشان و سایر دانشجویان از طریق ارتباط اینترنتی در سایت دانشگاه
18- برگزاری همه ساله المپیادعلمی دانشجویی غیر متمرکز کشوری و انجام تمامی امورمربوط به هدایت وبرگزاری مطلوب المپیاد. دانشگاه رازی در سال 96 از سوی سازمان سنجش به عنوان دبیرخانه منطقه 5 انتخاب و کلیه امور مربوط به برگزاری المپیاد مربوط به دانشگاه های منطقه 5 را انجام می دهد.
19- صدور گواهی استعداد درخشان برای دانشجویانی که از طریق استعدادهای درخشان در مقطع بالاتر پذیرفته شده اند صدور گواهی تایید رتبه المپیاد و...
20- برگزاری کارگاه های آموزشی برای تبیین آئین نامه های بنیاد ملی نخبگان و استعدادهای درخشان